Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Loi Krathong - Thaiföld

2017. november 05. - Mindeközben Ázsiában

Nagy szerencsénk volt idén, hisz az egyik legszebb ősi thai ünnepen, azaz a lebegő csónakok napján most éppen itt voltunk mi is. 

A legenda szerint Buddhának (meg a vizi szellemeknek) tisztelegnek ezzel az ünneppel minden év 12. hónapjának teliholdján, ami éppen most péntekre (2017.11.03) esett. Már egy nappal korábban a robogóról is majdnem leestem úgy néztem, hogy mit csinálnak a helyiek, hisz mindenhol koszorúkat lehetett látni. Másnap sötétedésig mindenki a kis kosárkákat gyártotta. Mi is kaptunk a bölcsi-ovi-suliban egy szép nagy banántörzset, amit elég "könnyen" pár helyi anyukával fel tudtunk darabolni. Így elkezdtük pénteken reggel a  kis kosarak gyártását, hogy estére minden gyerek boldogan úsztathassa majd a tengeren. A kosár alapja a banántörzsből vágott kerek rész, erre jön mindkét oldalról a banánlevél.  Körbe hajtogatott banánlevelekkel, gyönyörű helyi vadvirágokkal díszítettük fel a hajókat, majd mindeki otthon még rakhatott rá kenyeret, pénzt, gyertyát, füstölőt. Az enyémre már itthon a háznál még a tulaj papa  plusz virágokat akart pakolni, de mikor meglátta milyen lett hát csak nézett és büszkén mutogatott az égre, hogy Buddha. 

Egész nap vártuk már a naplementét, de sajnos az idő nem nekünk kedvezett pénteken este. A vizi szellemek inkább buliztak, mert nem volt szélcsendes a tenger, így a kis csónakokra hiába raktuk a gyertyákat azonnal elaludtak. A gyertyalángokkal Buddhának tisztelegtünk, a virágos csónakok pedig a múltbeli haragtól való megtisztulást jelentették. Így még jobb érzés volt, hogy nem egy 200 Baht-os nyomi koszorút vettünk, aminek a közepén egy műanyag baba volt (ennyit a környezetvédelemről), hanem mi csináltuk magunknak. Napközben mikor a kis virágcsónakokat gyártottuk levágtunk egy kis darabot a hajamból (itt már forgattam a szemem) és a körmömből is kértek (na itt már totál nem tudtam mi lesz). Majd az egyik thai kisgyerek elmondta, hogy a tökéletes tisztulást csak úgy éri el az ember, ha ezeket is beleteszi. Mikor láttam, hogy a 1,5 éves gyerekkel is ezt teszik azért megnyugodtam.

Tehát este az én csónakom körmökkel-hajakkal Koh Tao Sairee partjáról elindult a tisztulás felé. Pár gyerek így is 100%-os tisztulásra ment, mert azonnal a kellemes tengerben pancsoltak.

Hatalmas szigetünk másik falujának központjában, Mae Haad-ban meg közben igazi falunappá nőtte ki magát a hangulat. A kikötőhöz mentünk, mert ott tartották az idei legszebb virágos csónak választást. Tradicionális ruhákban öltözött embereket lehetett látni, majd beindult egy szintetizátoros zenebona. Persze a nagy csinnadratta azért elmaradt, mert pl. a tűzijátékot nem engedélyezte a helyi rendőrség. Helyette kiírták, hogy aki ezt mégis megszegné vagy 60.000 Baht büntit fizet, ami kb 485.000 forint, vagy maximum 3 évre dutyiba rakják. Tehát csendes volt a szigeten a Loi Krathong és sajnos nem is annyira fényes, hisz a kis csónakok elmerültek, de így is szép volt, mivel megismertünk egy új ünnepet, illetve azt is megtanultam, hogy hogyan is készül az igazi tradicionális Loi Krathong csónak.

süti beállítások módosítása