Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Makha Bucha ünnep van ma Thaiföldön!

2018. március 01. - Mindeközben Ázsiában


10_5.jpg

A Makha Bucha az egyik legjelentősebb vallási ünnep, amelyet Laoszban, Kambodzsában, Burmában és Thaiföldön is megünnepelnek. A buddhista ünnepet minden év 3. teliholdjának napján tartják, ami idén pont a mai napra azaz mácius elsejére esik.

Mi is ez az ünnep?

45 évvel a buddhista korszak előtt a 3. holdhónap teljes holdnapján 4 különleges dolog történt:

  1. Ezen a napon 1250 szerzetes spontán gyűlt össze minden égtáj irányából egy előre be nem jelentett prédikációra.

  1. Mindegyik szerzetes „arhat” volt, azaz megvilágosodott személy. Buddha ezen a napon saját maga vette fel őket a szerzetesi közösségbe.

  2. Buddha fontos tanítást adott a jelenlévő 1250 követőnek a buddhizmus szívének három elvéről, amelyek a következők: a gonosszal felhagyni, jót cselekedni és a tudatot megtisztítani.

  3. Az esemény napján telihold volt, amely egy különleges kezdést jelentet a szerzetesek számára az említett elvek terjesztésében.

Ugyanezen a napon 44 évvel később egy másik fontos esemény is történt.

Ezen a napon döntötte el Buddha, hogy a lelke elhagyja a testét, amit meg is tett három hónappal később.

20_2.jpg

Hogyan ünnepelnek Thaiföldön?

Thaiföldön számos módon tartják tiszteletben ezt az ünnepnapot.

  • A szerzetesek számára kora reggel ételt visznek. Ezt csak reggel tehetik meg, mivel a buddhista szerzetesek ebéd után már nem fogyasztanak semmi ételt egészen másnap reggelig.

  • Templomba mennek és a szerzetesek prédikációit követik. A templomot az óramutató járásával megegyező irányba háromszor körbejárják, kezükben füstölőt és főleg lótuszvirágokat tartanak és imádkoznak.

  • Napnyugtát követően a templomokban a „Vien Tien” gyertyafényes ceremóniára kerül a sor. 

    30.jpg

A lótuszvirág egy nagyon fontos szimbólum a buddhizmusban. A lótusz bármennyire is csodaszép virág, tudni kell, hogy az iszapos mocsárból növekszik. Mégis ahogy növekszik és a víz felszínéhez érve kitöri magát a mocsárból egy gyönyörű virágot hajt. Ez az iszapból való kijutás az, ami az ember Nirvanába való jutását is szimbolizálja.

A buddhista tanítás szerint mindenki képes tökéletessé és megvilágosulttá válni, azaz mindenki képes elérni a fényt. A buddhisták szerint többször is szükséges újraszületni, tanulni, fejlődni és tisztítani a lelkünket míg el nem jutunk a Nirvánába. Nirvana a legmagasabb rendű tudatállapot, melyet az ember képes elérni.

Az ünnepnapon természetesen tilos az alkohol fogyasztása, mint minden buddhista ünnepnapon.

40.jpg

Puszi Haza!

süti beállítások módosítása