Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Thaiföldön – Muay Thai box

2018. március 27. - Mindeközben Ázsiában

Itt a szigeten az egyik legnagyobb kultúrprogram a Muay Thai bokszmérkőzés.

07_2.jpg

Mivel őszintén szólva lövésem sincsen a Thai bokszról és az interneten is mindent meg lehet találni róla, én csak azt tudom leírni, ami itt történt minap egyik késő este.

A mérkőzést megelőzve egy hangosbemondós autó járja napokig a „hatalmas” sziget pár utcáját és mindenkit arra buzdít, hogy menjen a mérkőzésre. Ez a több ezer éves küzdősport elég nagy dolognak számít itt Thaiföldön és persze nagyobb felhajtás keretében zajlik, mint nálunk egy focimeccs. 

21:00 – A szurkolónép elindult lestoppolni a legjobb helyeket a szabadtéri ring körül, mi is helyet foglaltunk a műanyagszékes sor legelején. Persze szerencsére a legjobb helyet sikerült kiválasztanunk. A nézőközönség elég vegyes volt, sok turista de helyiek és burmaiak is szép számmal megjelentek és köztük a cuki gyerekek.

01_3.jpg

21:30 – Egy monoton thai hang valamit felkonferált, közben a ring körül elkezdtek sorfalat állni a fogadást indító emberek. A háttérben még zajlott a mérkőzők utolsó beolajozása és taktikai tanácsadása. Egy versenyzőt kb. 10-en oktattak mindenre. Nekem már csípte a szemem a tigrisbalzsamos levegő.

21:40 – A thai himnuszt meghallgatva végre elindult az első mérkőzés. A meccs egy tradicionális rituáléval (vai khru) kezdődött minden egyes résztvevőnél.

A vai khru keretében meghajoltak a ring közepén, ezzel tiszteletet adtak a mesterüknek. A bokszolók a ringbe lépve körbementek és minden sarokban meghajoltak. Közben tradicionális zene ment a háttérben, amely egy idő után inkább már szúnyogok zöngésére hasonlított. Néhány versenyzőnél a rituálé kész táncbemutatóba kerekedett és azt hittük sosem fogja befejezni:

21:50-23:30 – 6 mérkőzést sikerült megnéznünk, hol KO-val kiütve, hol pedig az 5 fordulót pontozással eldöntve örvendtünk mi is a nyertes bokszolónak. Meg kell mondjam szerencsejáték ide vagy oda... legközelebb fogadnunk kellene nekünk is!

Az egész mérkőzést a tradicionális dobpergős vonyító zene (Pi Muay) kísérte végig. Közben vicces volt látni a résztvevők rokonait, barátait ahogy szurkolnak vagy éppen kiakadnak, mert elvesztették a pénzüket.

Szerintem aki Thaiföldön jár az mindenképpen látogasson el egyszer egy ilyen mérkőzésre és vigyen magával helyi szotyit, tökmagot és sört ! Mi már hűtőtáskával nyomulunk :)

Puszi Haza! 

süti beállítások módosítása