Mindeközben Ázsiában

A szuperzöld Longsheng rizsteraszok - Kína

2018. január 19. - Mindeközben Ázsiában

17_1.jpg

Chengduból újra hálófülkés vonatra pattanva indultunk a rizsteraszok felé. A vonaton hatalmas buli hangulat volt, hisz volt olyan fülke, ahol 4 fő helyett legalább 10-en tömörültek és szotyipartit tartottak. Persze ez a paplanos kényelem nem volt jellemző az egész utazásra. A hálófülkés vonatról közel 16 órás utazás után szálltunk le, majd a helyi Übert ismét letesztelve, egy másik állomásra gurultunk át, ahonnan gyorsvonattal 300km/órás sebességgel végre elérkeztünk Guilin városába.

Tovább

Chengdu gasztró

Mivel Kína méretéből adódóan több tartományra oszlik, így a kínai konyhát is tartományok szerint lehet megkülönböztetni. Nyolc ilyen tartomány van, amely egyfajta különleges kulináris utazásra viszi a Kínába látogatókat. Minden tartománynak megvan a jellegzetes étele és íze, ami főleg a földrajzi fekvésnek tudható be. Számomra a szecsuáni konyha lett a legfelejthetetlenebb a kínai gasztronómiai kalandozásunkban és ennek természetesen a méltón híres fűszerezés a fő oka. A csípős ízekkel nem álltunk hadilábon eddig sem, hisz egy idő után az ember gyomra is hozzászokik, főleg Kínában a fűszerekhez, de azt a bizonyos chengdui chilis borsos ízt könnyek nélkül szerintem külföldi ember nehezen bírja elviselni.

Tovább

Mindeközben Kínában - Chengdu

Mikor a pandák földjére értem nem gondoltam volna, hogy lesz olyan milliós város valaha az életemben, ahol azonnal otthon is érzem magam. Mindig mikor megérkezünk egy városba a fáradtság, az éhség és a leszakad a vállam a hátizsáktól mondat hangzik el a számon. Chengduban biztos az apartmanunk is befolyásolta ezt az érzést, hisz belépve a lakásba mindenhol pandákba botlottunk, így már nem érdekelt a fáradtság.

15.jpg

Tovább

Mindeközben Thaiföldön - Milyen monszunban egy apró szigeten élni?

Mivel októberi lány vagyok nagyon szeretem az esőcseppeket, a színes faleveleket. Itt maximum elszáradt pálmalevelek esnek le, viszont a monszun miatt sokat esik is, aminek azért örülhettem egy ideig, de azért a jóból is megárt a sok. Ma csak néhol derékig érő víz borított el mindent. Szuper mi? Én is így gondolom, mivel lövésem sincsen, hogy fog holnap beindulni a robogóm. 

collage_fotor_fotor_4.jpg

Tovább

Az agyaghadsereg

Xi'an

Az agyaghadseregnek bár papíron Xi’an az otthona, a várostól mégis kb. 1 órára van és egy autópálya vezeti oda az odalátogatókat. Xi’an észak-keleti részén lévő vonatállomásnál jó pár busznál már várják a helyiek a hadsereghez utazó turistákat, hogy a távolsági buszon eligazítást tarthassanak az utasoknak. Most azt sem mondhatom, hogy ahova a sok fehér ember tart, arra kell menni, mert Kínában valahogy elvesznek a külföldi turisták. Szinte már felüdülés volt, ha más külföldi embert is láttunk néhol felbukkanni, hisz annyi helyi belföldi turista van, hogy tényleg kuriózum egy pár nem kínai. Persze az óvárosban vagy az agyaghadseregnél más volt a helyzet, ott mentek a csoportok idegenvezetőkkel, de bárhol jártunk Kínában ez a jelenség azért tapasztalható volt. Nem is csoda, hisz Kínában közel 1,5 milliárd ember él és ők is szeretnek utazni.

Tovább

Mindeközben Thaiföldön - Bébiteknős mentés Koh Tao szigetén

Jelenlegi lakhelyünk Koh Tao szigete a Thai öbölben van és mondhatni 3 pici faluból áll, hisz összesen 22 négyzetkilométer. Apró sziget, de a legszebb búvárparadicsom, ahol a mai napig előfordulnak akár 1,5 méteres teknősök is a vízben melletted úszva. Így nem is csoda, hogy a sziget neve igazából: Teknős sziget. Thai nyelven a Tao teknőst jelent.

Tovább

Xi'an gasztró

Ahogy már említettem a selyemútnak köszönhetően a városban olyan gasztró-kalandra indultunk, amit Borbás Marcsi is megirigyelhetne, persze itt nem csurgott a pálinka vagy a bor, hisz az óvárosban a muszlim negyedben voltunk. Ez viszont nem jelentette azt, hogy a sarki kisboltban nem úgy ismertek volna fel már a harmadik este, hogy csak a sört szedem ki a hűtőből. Meg kell mondjam a kínai sör sokszor egy vicc. A legtöbbnek az alkoholtartalma elég kevés, olyan 3%-os, az íze is szörpike, de ez azért is lehet, mert Kínában bár üzleti célból isznak az emberek, mégsem bírják a piát. Ez abból ered, hogy egy kulcsfontosságú lebontó enzimük hiányzik és így, ha felhörpintenek 2 pohár sört néhányan már rákvörösek lesznek.

img_3069_fotor21.jpg

Tovább

A selyemút városában

Xi'an

Luoyang és Xi’an között a távolság kb. 380km, ez olyan hosszú mintha elvonatoznánk Budapestről Zágrábba plusz onnan még egy 40 km-t tennénk a tengerpart felé és mindezt röpke 1,5 óra alatt. Hihetetlen nem? Elég sokszor eszembe pattant a jó kis MÁV és az alig 100 km-es 4 órás, igaz pályafelújításos hazaút, miközben sem ételt sem italt nem lehet venni és a budi is olyan koszos, hogy az ember inkább a hólyagján ül több órán át.

Ahogy már említettem a „Közlekedés Kínában” bejegyzésben, a vonatban viszont a 300 km/órás sebességet abszolút nem lehet érezni. Ha valaki kinéz az ablakon a táj sem mosódik el és tényleg szinte repül az ember.

Tovább

Szépítkezés Ázsiában

Minap elmentem a boltba púdert venni. Azt hittem, hogy ez egy gyors művelet lesz, de a képek elárulják, hogy ez nem így történt. Thaiföldön a púdert a jelek szerint imádják. Van baba-, felnőtt-, férfi-, női-, fehérítő-és hűsítő púder. Konkrétan kb. mindegyik púderbe raknak fehérítőport, így ülhettem egy darabig a földön mire megtaláltam a megfelelőt.

Tovább

Közlekedés Kínában

Kínában a közlekedés elég sokszínű. A 21,5 milliós Pekingbe érve csak csodálkozni tudtam, hogy mennyire menő Bubi városibringák vannak. Kicsit más a helyzet, mint otthon, mivel itt nem csak egy kézben van a Bubi piac. Mindegyik cégnek külön telefonos applikációja van, amin keresztül pikk-pakk elindul a bérlés.  

A bringák használata nagyon egyszerű és elnézve a járgányokat, hát sokkal durvábban jobbak is, mint a magyar MOL Bubik és persze sokkal sokkal több van belőlük, szó szerint mindenhol. Természetesen dokkoló állomások nélkül működik az összes rendszer. Letölti az ember a kiválasztott cég (Mobike, Ofo, Bluegogo és CooLQ) programját, majd a regisztrációhoz lefotózza önmagát az útlevelével, amin minden adat rajta van és már keresgélhet is kerékpárt a közelben.

Tovább

Luòyáng

A Fehér Ló Temploma és az óváros

 

Kínai tanárom Luòyángból származik. Mikor Pekingben még arról beszélgettünk merre mikor megyünk, azonnal felcsillant a szeme, hogy Luòyáng milyen egy gyönyörű város és hogy majd mennyire meg fogjuk szeretni azt a „kisvárost”.

El kell mondanom Luòyáng nem gyönyörű, sőt szerintem kimondottan lehangoló és ronda. Az már más kérdés, hogy mikor azt mondta egy "kicsi" városba megyünk és én elképzeltem, hogy magyarországi viszonylatban megérkezünk a kínai Szekszárdra, na ez nem így történt.

Tovább

A Tiltott Város

Ahol minden fotón szerepel egy kínai

Szerintem életem egyik legjobb döntése a kínai nyelv tanulásának elkezdése lett. Alberttel még az ELTE Konfuciusz intézetének az iskolapadjában ismerkedtem meg. Mikor elkezdtem a nyelv tanulását sosem gondoltam volna, hogy majd vele meg a tanárommal is majd Pekingen fogok ismét találkozni. De mit hoz a sors nem? Nem is akárhol találkoztunk, hanem elég korán reggel a nagy népi téri metrómegállóban. Sajnos ő nem tudott velünk jönni a munkája miatt, de pl. a szuper babos édes takonyféle konzervet (amit a pekingi gasztróban már leírtam) hát neki köszönhetem.

img_2113_fotor.jpg

Tovább

Loi Krathong - Thaiföld

Nagy szerencsénk volt idén, hisz az egyik legszebb ősi thai ünnepen, azaz a lebegő csónakok napján most éppen itt voltunk mi is. 

A legenda szerint Buddhának (meg a vizi szellemeknek) tisztelegnek ezzel az ünneppel minden év 12. hónapjának teliholdján, ami éppen most péntekre (2017.11.03) esett. Már egy nappal korábban a robogóról is majdnem leestem úgy néztem, hogy mit csinálnak a helyiek, hisz mindenhol koszorúkat lehetett látni. Másnap sötétedésig mindenki a kis kosárkákat gyártotta. Mi is kaptunk a bölcsi-ovi-suliban egy szép nagy banántörzset, amit elég "könnyen" pár helyi anyukával fel tudtunk darabolni. Így elkezdtük pénteken reggel a  kis kosarak gyártását, hogy estére minden gyerek boldogan úsztathassa majd a tengeren. A kosár alapja a banántörzsből vágott kerek rész, erre jön mindkét oldalról a banánlevél.  Körbe hajtogatott banánlevelekkel, gyönyörű helyi vadvirágokkal díszítettük fel a hajókat, majd mindeki otthon még rakhatott rá kenyeret, pénzt, gyertyát, füstölőt. Az enyémre már itthon a háznál még a tulaj papa  plusz virágokat akart pakolni, de mikor meglátta milyen lett hát csak nézett és büszkén mutogatott az égre, hogy Buddha. 

Tovább

Pekingi gasztró

Peking nem mondhatni igazán a „Street Food” Mekkájának, de mégis van két étel, ami nálam azonnal felkerült a listára. Az egyik az egy szendvics, amit a külföldiek előszeretettel neveznek a kínai Burgernek, a másik meg egy tojásos lepény, amit általában inkább kora reggel sütnek csak. A Rou Jia Mo Shānxī tartományból származó szendó, amit legtöbbször korianderrel és mentával fűszerezett darált sertéshúsból készítenek, de van tofuból készített is. A jellegzetessége inkább a tészta, ami egy jól átsült indiai kenyértésztára emlékezteti az embert. A palacsinta igazi nevén: Beijing jianbing. Istenem, na igen azt még most is érzem a számban! Az elkészítését viszont inkább nem írom le, hanem az alábbi videón meg lehet nézni és aki igazán szemfüles, annak sok sikert kívánok az elkészítésben!

Tovább

Pekingi templomok

Yongheon Láma templom / Konfuciusz templom / Ég temploma

Gigantikus Peking a templomok városa is lehetne, hisz eleve a vallási mixnek köszönhetően többféle stílusú, de mégis hasonló templomokkal találkozik itt az ember. Mindegyik mintha a nyugalom szigete lenne. Megszűnik a város zaja, a szmog és a hatalmas tömegtől függetlenül az ember ezeken a helyeken önmagára lel. Füstölők illata terjeng a levegőben, ami már egy különleges hangulatot áraszt.

Röviden a kínai vallásban 3 hagyománynak van fontos szerepe: konfucianizmus, taoizmus és a kínai buddhizmus. Igen, hagyomány, mert a vallás szó is elég ismeretlen Kínában. Ezeket a hagyományokat nehéz lenne röviden bemutatni, erre szakemberek megannyi könyveket írtak, így ezt a részt rájuk bízom inkább. A lényeg, hogy Kínában nincsenek ezek elválasztva, azaz egy egyén mind a 3 hagyományt is gyakorolhatja, attól függően, hogy éppen kihez és miért fordul.

Tovább

Budapest-Dubai-Peking

Bár már korábban kétszer is jártam Dubaiban, mégis körbeutaztam érte a fél világot mindkétszer Isztanbulon át. Egyszerű az oka, így volt olcsóbb, na meg láttam 2 várost is így. Idén viszont az Emiratesnek volt egy szuper akciója, amire azonnal le is csaptunk. Tehát így kezdődött minden. 

Pekingbe mintha egy hatalmas hajóval érkeztünk volna. Életem első Emirates gépe Ázsiába nem is akármilyen volt, hanem az a bizonyos emeletes A380. Engem azonnal ledöbbentett a mérete, na ez tényleg 飞机 fēijī, ahogy a kínaiak mondják azaz: égi gép. Középen ültünk és vicces volt, hogy a gépben mintha már tényleg egy kis mini Kína lett volna. Kezdtem izgulni, hogy mi vár majd ránk. Az út során is érezhető volt az, hogy ezzel a géppel más utazni. Tényleg kényelmes fotelekben lehetett pihenni, de mégis amit én hiányoltam más légitársaságokkal ellentétben az a füldugó és a szemvédő csomag volt. Budapest-Dubai között pl. semmit sem tudtam pihenni, mert a másik sorból pont rám nyomta a fényt egy férfi. Igazából érezhettem volna magam sztárként reflektorfényben, de ahhoz már fáradt voltam.

Tovább