Mindeközben Ázsiában

Meseszép Yangshuo - Kína

2018. január 31. - Mindeközben Ázsiában

14_2.jpg

Rizsteraszos kalandos utazásunk visszafele már kényelmesebb volt. Egy idő után a rizsföldek és a hegyvonalak látképét síkság váltotta fel, amelyet rövid időn belül mindenhol hatalmas sziklák vettek körül. Aki netán már járt a vietnami Halong Bayben, annak ismerős érzést mutatok be, hisz a síkságból, mint a cukorsüvegek úgy nőttek ki ezek a mészkőszirtek. Hatalmas csúcsos formájukkal azonnal meseországba repítettek minket is.

Buszunk végállomása Yangshuo városa (helyi busszal kb. 5 óra Longsheng-től, 75 Yuan/ kb. 3000 Ft) volt. A főpályaudvaron kiszállva lövésünk sem volt merre kell a megadott címhez elindulnunk, hisz itt még a buszállomásokat sem lehetett megtalálni. Ezzel más turisták is így voltak, akik a végén feladták és taxiba szálltak. Szerencsére kis segítséggel sikerült kipróbálnunk a helyi járatot. Szállásunk Yangshuo-n kívül helyezkedett el, de volt egy központi szállása is a városban, ahova azért igyekeztünk, hogy pár órára ledobjuk a táskáinkat és még naplementében lássuk a várost illetve a híres Lí folyót. A Lí folyó 83 km hosszú és a legszebb pontja ezen a területen van. A folyót minden oldalról körbeölelő sziklák páratlan szépséget adnak a folyónak és élményt az ideérkezőknek.

Yangshou városa ahogy már említettem dél Kínában helyezkedik el, a Lí és a Yulong folyók mentén. A Yulong egy apróbb folyó, amelyen reggeltől estig tutajosok eveznek és turistákat szállítanak. A szállásunk a Yulong folyó mellett volt a város zajától eltávolodva, ahol három éjszakát töltöttünk.

22.jpg

A kötelező turistás tutajozás helyett mi inkább egy elektromos robogót béreltünk, amivel a Yulong folyó mellett haladva jártuk be a területet. Fantasztikus panorámában, kis falvakon, rizsföldek és kertek között vezetett az utunk. Mondanom sem kell nem velünk történt volna, ha nem kezd el szakadni a fullasztó melegben az eső és egy földes úton nem ragadunk be a sárba a bérelt robogóval. Kitoltuk valahogy a legelésző tehenek és a csodálkozó helyeik örömére és a sziklák közötti látnivalók felé vettük az irányt. Törpének éreztük magunkat a mészkőbirodalomban. A szirtek között felbukkant egy hőlégballon és azonnal a turistacsalogató érzést éreztük.

Az elektromos robogó szuper szerzemény és nagyon praktikus is vele közlekedni. Sajnálom hogy kis hazánkban abszolút nem elterjedt, de Kínában ma már szinte csak ezzel közlekedik mindenki. Yangshuo-ban szerencsére majdnem minden helyen fel lehet tölteni és ami a legjobb, hogy pl. a napkollektoros állomások használatával ingyen. Bérlése kb. ugyanannyiba került, mint a sima kerékpáré, de a távolságok miatt kényelmesebb volt mindent ezzel bejárni.

Yangshuo elég kellemes város, a levegő is sokkal tisztább, mint más nagyobb városokban. Központi nyugati „buli” utcája bár 1400 éves történelemre tekint vissza, sok látnivalóval nem szolgál. Viszont az ételek teljes kavalkádja itt mindenhol megtalálható. A német utcarésztől kezdve, ahol egymással szemben árulják a méregdrága korsó HB sört és a grillkolbászt, egészen a töltött csigáig mindent meg lehet lelni és kötelezően ki is kell próbálni. Aki Yangshuo-ba készül, az a nadrágszíjat kiengedheti, hisz garantált, hogy fogyni nem fog.

Nem kétség, hogy a legjellegzetesebb étele a „beerfish” azaz a sörben sült egész hal, amelyhez több étteremben egy akváriumból pecázhatja ki magának a halat a vendég. A halakat, egy helyi ponty félét, állítólag néha még mindig a Lí folyóból fogják kormoránok segítségével. A sört pedig a közeli Guilin városban készítik, így tényleg ha valaki egyszer Yangshuo-ba téved ezt az ételt feltétlenül ki kell próbálnia.

Látnivalók Yangshou körül:

  • Moon Montain (15 Yuan/ 600 Ft): kb. 800 lépcső megmászása után varázslatos látványban részesültünk. A hegy legtetejére egy lezárt úton kellett felkapaszkodni, ahova hatalmas betűkkel kiírták, hogy tilos a belépés. Mivel minket a vízárus idős hölgy igazított erre az ösvényre, így úgy éreztük, hogy ciki lenne nem végigkúszni ezen a szakaszon. Déli melegben és szandálban kész élvezet volt a sziklaszirt peremén felmászni. De megérte! Innen, mint egy sziklatenger, úgy tárult elénk a festői táj. Leírni lehetetlenség, inkább képeket nézegessünk:

  • Grand Banyan tree (20 Yuan/ 800 Ft): a halhatatlan bengáli banyan, másnéven indiai fügefa, Kínában is hatalmas tiszteletnek örvend. A Yangshuo közelében lévő banyanfa a legenda szerint közel 1400 éves. 7 méteres szélességével és 17 méteres magasságával illetve a körbeölelő légzőgyökereivel hatalmasnak tűnik még a sziklaszirtek között is. Alapjába véve ebben a parkban semmi más látnivaló nincsen, mint ez a hatalmas fa, amelyet több ezer kínai egy 1960-ban írt szerelmes szám miatt látogat meg, amelyben ezt a fát a szerelem fájának nevezték el. 

    15_2.jpg

  • Gold Water Cave (90 Yuan/ 3600 Ft): külföldiként azonnal egy gyönyörű cseppkőbarlangra gondoltunk, amelyet otthon már megszoktunk. A kiírása is csalogató volt, hisz fürödni is lehetett a barlangban. A csoportvezetést azonnal kihagytuk és pár harangot a bejáratnál megkongatva elindultunk a neonfényekkel kivilágított folyosón. A helyiek szenzációs szakértelmének köszönhetően viszont cseppkövek helyett inkább rengeteg letört, lefűrészelt cseppkő-csonkkal találkoztunk. Ezek után gyorsan átsuhanva a folyosón behoztunk egy-két csoportot, akik láthatóan nagyon unták az idegenvezetést és a forró medencék felé vettük az irányt. Összességében a barlangban sehol sem éreztük azt a hű meg ha érzést, amit egy cseppkőbarlangban lehet. Egyedül a medencében illetve a barlangban kialakított helyi pálinkás standnál. Szerintünk a belépő ára, ahhoz képest, amit látni lehet elég borsos volt, így egyedül az egyedi fürdőélményért ajánlható.

    9_2.jpg

Mindenképpen érdemes pár napot Yangshuo-ra és a környékére szentelni. Számunkra a két nap kevésnek is bizonyult, hisz pl. az esti Lí folyó menti szabadtéri színházi előadást amatőr színészekkel nem sikerült megnéznünk. Így még egy okot találtam, amiért ide még vissza kell térnünk!

Puszi Haza!