Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Kínában - Chengdu PANDÁK

2017. december 18. - Mindeközben Ázsiában

Csengduban mindenhol ott vannak a kis fekete füles bocsok. Hol elrejtve:

pan9.jpg

hol a legnagyobb forgalomban:

pan8.jpg

és hol a világ egyik legnagyobb természetes zöldövezetében:

pan3.jpg

A rezervátumba kora reggel 7 óra körül érdemes elindulni és ennek nem az embertömeg a fő oka, hanem az, hogy a reggeli etetés után mindegyik mackó csak pilledni akar. Hisz az óriáspandák főleg éjszaka aktív állatok.

Leírhatatlan érzéssel ültem be a parkba szállító buszba, amely a Dong Wu Yuan metrómegállótól indul. A buszon ismét pár percig elmondtak minden fontos információt (persze kínai nyelven), majd megvettük a busz- és a belépőjegy árát tartalmazó kombinált jegyet (58 Yuan/ kb. 2400 Ft).

pan20.jpg

Közel 10 km-es buszozás után leszállva mindenki azonnal rohanhatott a jeggyel a kezében a bejárathoz, hogy minél gyorsabban megpillanthassa a pandákat. Persze a vágtázók azonnal beálltak egy másik sorba is és várták a kisbuszt, ami plusz pénzért felviszi a turistákat a főbejárattól a park közepéig. Valahogy megértem a kisbuszt, hisz a terület 247 hektáron terül el és aki csak pár órát akar eltölteni, annak kényelmes lehet. Számomra a pár óra is kevés lett volna itt és amikor meséltem a szállásunkon, hogy majdnem egy teljes nap csak a pandákat lestem, elég furán néztek rám. De hát nem lehetett abbahagyni olyan könnyen, hisz eleve az első alakulat reggelizése is egy kész szeánsz volt.

 

A rezervátumban óriás- és vöröspandák találhatók. Az óriáspandákat Kínában „nagy medvemacskának”, a vöröspandákat pedig „kis medvemacskának” nevezik. Nem is csoda a nagymacska elnevezés, hisz az óriáspandákat a fákról sem lehet olyan könnyen leszedni, ahogy a macskákat sem:

pan1.jpg

A rezervátum története megható. 1980-ban Kínában hat beteg éhező pandát mentettek meg, így ezzel az egész chengdui központnak az alapkövét is lerakták. Innentől kezdve a kitartó munkának és a technológiai fejlődéseknek is köszönhetően egy tökéletes vadrezervátumot hoztak létre, amelyben igazi környezetükben élhetnek ezek az állatok. Mint ahogy már említettem Chengdu Szecsuán hatalmas hegyei között terül el, így ez a környezet igazi paradicsom az itt élő óriás- és vöröspandák számára. Ugyanis az óriáspandák előfordulási helyei a mai napig főleg Szecsuán hegyoldalaiban van. A rezervátumban jelenleg majdnem 100 óriáspanda él, köztük a pár hónapostól a több évesig minden generáció látható. Ami érdekesség, hogy a szabadon élő óriáspandák közel 20 évig élnek, így még meghatóbb volt, mikor a parkot elhagyva másnap a hírekben azt hallottuk, hogy elhunyt Basi, a világ legöregebb óriáspandája, aki 37 évig élt szintén egy ilyen rezervátumban. Emberi években nézve ez azért durván meghaladja a 100 évet.

A chengdui rezervátumban az óriáspandákat nem csak mentik, hanem szaporítják is (hatalmas sikerekkel) és felnevelik. Ellentétben a többi medvével az óriáspandák nem alszanak téli álmot, az étkezésük is teljesen más, mivel főleg csak bambuszon élnek és konkrétan egész nap csak esznek és pihennek. Rengeteg bambuszt fogyasztanak naponta, amelyet minden nap több helyről frissen szállítanak ide. Mellette külön pandasütit is kapnak tele vitaminokkal. Bár természetes környezetben élnek, de mégsem a bambuszerdős vadonban, ahol önellátóak lennének, így a vitamin ellátásukat is pótolniuk kell a gondozóknak. Kedvenc gyümölcsük az alma, amit általában jégtömbökbe helyezve raknak ki nekik pici mézzel megbolondítva. Nem is kell mondanom, hogy imádnak pancsolni:

pan4.jpg

A hiedelmekkel ellentétben az óriáspandák bár elég lusták, hisz 10 órákat is végigülnek, de nagyon okos állatok. Tanítás közben sokszor makacsul is ragaszkodnak az oktatójukhoz, ezt főleg az ovi részben láttuk:

Nem tudom elmondani melyik része volt a legcukibb a parknak. Látni, ahogy a 100 kilós medvék kajakómába esve szundiznak akár egy fa tetején vagy a piciket a járókában feküdni. Hm, vagy az ovisok akik rosszalkodtak, vagy talán a bölcsisek akik csak ide-oda gurultak? Nem lehet eldönteni, hisz egyik tényleg plüssmackósabb volt, mint a másik.

Szerintem a legszebb időjárásban értünk a pandákhoz. Nem volt hatalmas nagy kánikula, picit csapadékos is volt és a pára miatt a bambuszerdőn át gyalogolva igazán egy dzsungelben érezhettük magunkat.

Mi a 10 km-re fekvő (Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding) rezervátumba mentünk és nem a távolabbiba, ahol egy még nagyobb kutatóközpontban dolgoznak a fajnak a megmentésén. Na majd legközelebb!

Ebben a parkban is van persze lehetőség mindenféle óriáspandás emléket vásárolni, de ha valaki ilyen helyre tervezne utazni, annak inkább ajánlom az önkéntes támogatást, amire szükségük van a mackóknak is.

 

 

pan10.jpg

Szerintem erre a hétre (már most hétfőn) kimaxoltuk a cukiságfaktort!


PUSZI HAZA

u.i:

 

Helyszín: Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding

Belépő: 58 CNY

Utazás: Hármas metróval Dong Wu Yuan megálló. B kijárat és itt a 198 vagy 198A közvetlen buszt kell keresni.

Nyitva tartás: 07:30 – 18:00

Legjobb érkezési idő: 08:00 – 10:00 óra között

Több információt még itt lehet találni a központról: http://www.panda.org.cn/english/



süti beállítások módosítása