Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Sawasdee Pee Mai! Boldog Új Évet! Ilyen a Songkran Thaiföldön!

2018. április 14. - Mindeközben Ázsiában

 

01_4.jpg

Ázsiai országokban az újév is más napra esik, mint nálunk. Persze szilveszterkor itt is volt buli, meg a kínai újévkor is röpködtek a thaioknál a tűzijátékok meg a petárdák, de az áprilist a helyiek sokkal jobban várják, mint bárki más, hisz akkor van itt a 3 napos újévi ünneplés. Az újév nem csak Thaiföldre vonatkozik, hanem Laoszban, Kambodzsában, Sri Lankán, Myanmarban de még a kínai Yunnan tartományban is most van az újévi ünneplés.

Thaiföldön a lakásban szimplán 40 fokot mutat a hőmérő, sok helyen az ovi és az iskola is bezár ilyenkor pár hétre, ami nem is meglepő, hisz az év legmelegebb hónapja van. Ebből a melegből kiindulva az sem meglepő, hogy az újévet is minden év április 13 -16 között ünneplik, hisz az ünnep legnagyobb attrakciója a tömeges locsolkodás, ami ilyen melegben frisstiően is hat. Már az első napon mindenki egymást locsolja ész nélkül. Lehet vidéken vagy városban, lehet autós vagy robogós, mindenkit nyakon öntenek egyszer-kétszer. Tisztelet a szerzetesek és az idősek felé van, akiket ilyenkor nem szabad lelocsolni.

A víz egy fontos központi elem a thaioknál. Hatalmas tiszteletet adnak a víznek, tengernek, folyóknak. Sok buddhista hívő nem is mer a vízbe menni, hisz mindenféle buddhista legendától tartanak, amikben hisznek és tiszteletben tartják.

Songkran jelentése a szankszrit samkranti szóból származik, aminek a jelentése asztrológiai átlépés, mikor a Nap helyzete megváltozik és a kosból a bikába lép. Jelenleg ha azt nézzük itt most 2018 helyett 2561 van, mivel Buddha halálának évétől számolják az éveket.

Az újév első napján a vízzel való leöntés a múlt év hibáitól, rossz eseményektől szabadítják fel az embert és az újévbe a tiszta érkezést szimbolizálja. Mellette púderből készített pasztát kenegetnek az arcokra, ami megvéd a balszerencse ellen. Én annyi vizet kaptam, hogy szerintem egy életre megszabadultam mindentől, de szerintem azok is így érezték, akik a nyitott buszon keresztül lettek átmosva a tűzoltóautó slagjával. Sok helyen bedurvult azért a locsolkodás, sok a baleset is, de mi szerencsére ilyenekből kimaradtunk és inkább a lefóliázott dj pult zenéjére táncoltuk és küzdöttük magunkat át a vizes harctereken. A legtöbb helyen már az ételek is védve voltak, néhány gyereken már maszk is látható volt. Az egész nagyon színes volt, hisz mindenki tarka virágmintás felsőben volt. Volt olyan család, akinek minden tagja egyeningben lövöldözött.

A legnagyobb parádé nem meglepő Bangkokban van ilyenkor, ahol körzetekre vannak lebontva a helyszínek és boldog boldogtalan öntözget. Silonban 4 km hosszú területen megy a locsolás, de a Khano San Road sem volt semmi. Az egész egy hatalmas vizicsatává nőtte ki magát, ahol elég komolyan felfegyverzett rutinos songkranosok is voltak. Nem kell mondanom a legnagyobb és legmenőbb vizipuskájuk a kínaiak kezében voltak és pofátlanul szembe is lőttek mindenkit. Előkerültek a védőszemüvegek, majd jöttek a tartályos gyerekek, de a permetezőgép sem volt semmi, vagy szimplán az öreg néni aki kész őrületben táncolt és öntött le mindenkit a jeges vizes vödörkéjével. Sikerült beszereznem a legkisebb vizipuskát. Puskát? Pisztolyt, így felfegyverkezve én is bevetetettem tegnap magam a bangkoki újévi őrült hangulatba. Ahol nem hogy ruha, de semmi sem maradt szárazon.

Songkran második napján mindenki a családjával van, mindenki hazautazik, közösen templomokat keresnek fel, ahol különböző illatú vizzel locsolják le a Buddha szobrokat. A thaioknál ez az ünnep a leghosszabb ünnep, hisz három napig tart. Laoszban Luang Prabangban viszont az ünneplést már elkezdték két napja egybekötve egy helyi szépségkirálynőválasztással és összesen 8 napig tart ott az újévi program.

Aki Thaiföldet szereti és szeretne egyszer egy hatalmas bulis hangulatban locsolkodni, az feltétlenül írja fel magának a fenti dátumot!

10_7.jpg

Puszi Haza!

 

süti beállítások módosítása