Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Ázsiában

Mindeközben Thaiföldön - Bébiteknős mentés Koh Tao szigetén

2017. november 30. - Mindeközben Ázsiában

Jelenlegi lakhelyünk Koh Tao szigete a Thai öbölben van és mondhatni 3 pici faluból áll, hisz összesen 22 négyzetkilométer. Apró sziget, de a legszebb búvárparadicsom, ahol a mai napig előfordulnak akár 1,5 méteres teknősök is a vízben melletted úszva. Így nem is csoda, hogy a sziget neve igazából: Teknős sziget. Thai nyelven a Tao teknőst jelent.

Sajnos a szigeten főleg a 80-as évek végétől beinduló turizmus hatására a teknősök már nem térnek vissza tojásokat rakni a partokra. Így az egyik búvárközpont fantasztikus programba kezdett több éve és sikeresen nevelik a kis teknősöket kikelésüktől kezdve közel 1 éves korukig, ameddig el nem érik a kb. 25 centis hosszúságot. Mikor már elég edzettek és nagyobb az esélyük a túlélésre, akkor elengedik őket egy kis titkos partszakaszon, abban a reményben, hogy egyszer visszatérnek ide tojásokat rakni. A tojásokat most másik szigetekről mentették át Koh Taora. Szeptember 8.-án összesen 17 teknős kelt ki, ebből viszont egy pici alvás közben fulladt meg, a másik meg valami mérgezőt evett. Alvás közben igen, hisz ők is alszanak és ezeknek a piciknek kb. 30 percenként levegőt is kell venniük.

img_7812_fotor.jpg

Elképesztő energiát, odafigyelést pakolnak ebbe a munkába és hihetetlen élmény mindenkinek egy bébiteknőst megetetni. Főleg algát, rákot és halakat kapnak és ahogy tömik magukba tényleg annyira cukik, hogy az ember nem tud leállni és csak bámulja őket. 

Ugye mindenki látott már bébiteknősöket videókon a hullámokba rohanni, de ne feledkezzünk meg, hogy az ő életük igazából attól a pillanattól kezdődik, ahogy a vízbe érnek. Hihetetlen sok elpusztul azonnal, hisz az apró testük még minden ragadozónak több hónapig ki van téve. Ezek a kis bébik remélhetőleg egyszer elérik akár a 150 kg-os súlyt is!

Ez a szervezet munkája életerőt ad a teknősöknek, öröm volt velük tölteni az egész délutánt!

PUSZI HAZA

süti beállítások módosítása